Ridsporten är en av de dyraste sporterna i världen

Hästsport

Vi kan nog alla hålla med om att ridsporten är en av de dyraste sporterna i världen. Att köpa häst är en sak, men att sedan äga hästen är något helt annat. För det fösta så kostar det att ha hästen någonstans, sedan ska den ha mat och nya skor… För att inte tala om all utrustning du behöver också. Först och främst behöver du det mest nödvändigaste: sadel, träns och en grimma. Sedan köper många kanske lite mindre nödvändiga tillbehör, som tillexempel fina pannband till tränset eller schabrak i olika färger. Det många däremot lätt glömmer bort är att hästar oftast behöver täcken av olika slag, för olika ändamål och väder.

Det första att nämna är ett stalltäcke, något som alltid är bra att ha till hands. Oavsett om du väljer att raka din häst eller inte, så kan det vara skönt att slänga på ett stalltäcke när det blir kallare. Ett stalltäcke kan vara skönt att slänga på innan och efter ridning för att behålla värmen. Det kan också vara bra att ha under andra täcken för att variera tjockleken och därmed värmen för hästen. Något som också är vanligt är att hästen åker transport med ett stalltäcke på.

Något annat som man måste ha är ett regntäcke till hästen. Det finns olika typer av regntäcken, några med hals och några utan. Det finns några som är fodrade och några lite tunnare. Ett regntäcke är ett måste oavsett om det regnar lite lätt en skön sommarkväll eller om det snöar kraftigt en tidig vinter. Att ha ett regntäcke och ett stalltäcke tillsammans är bättre investerade pengar än att köpa ett tjockt vintertäckte, du kan ha båda täckena som ett vintertäcke men också till enskilda ändamål separat.

Ett så kallat ridtäcke är ett täcke du har när du rider. Oftast har man ridtäcken för att hålla värmen inne och/eller regnet ute, men det kan också vara för att synas bättre. Många ridtäcken är i reflex och är väldigt nödvändigt oavsett väder eller temperatur.

Så oavsett om din häst är rakad eller inte, fryser eller svettas lätt, så kan vi konstatera att tre täcken ändå anses vara nödvändiga att ha hemma i stallet. Många köper även dubbla uppsättningar av dessa täcken just för att några oftast går sönder i hagen eller för att det är bra att ha ett extra ifall det ena täcket måste tvättas. Så visst är det dyrt att köpa en häst, men glöm inte bort att det egentligen kan bli dyrare för dig när du väl har hästen hemma.